Χορτοκοπτικό και ανδρικά πόδια

Χορτοκοπτικά εργαλεία: 5 εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές αγοράς

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τα χορτοκοπτικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία για οποιονδήποτε ασχολείται με τον κήπο, είτε είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας. Με αυτά, μπορεί κανείς εύκολα και γρήγορα να κόψει τις άκρες του γκαζόν καθώς και άλλων χόρτων, ψηλότερων και χοντρότερων από το γκαζόν. Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε, για να αγοράσετε το κατάλληλο χορτοκοπτικό για εσάς; Οπωσδήποτε, παίζουν ρόλο ορισμένοι παράγοντες, όπως το είδος της βλάστησης και η μορφολογία του εδάφους. Όμως, τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε στα χορτοκοπτικά είναι κοινά και θα σας εξασφαλίσουν μια άνετη εργασία.

Άξονας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν ο άξονας του χορτοκοπτικού θα είναι κυρτός ή ευθύγραμμος. Ο κυρτός άξονας είναι πιο βολικός και είναι ό,τι πρέπει για απλές εργασίες, όπως το κούρεμα του γκαζόν σε ανοιχτό σημείο ή γύρω από παρτέρια. Για πιο απαιτητικές εργασίες, όμως, όπως το κούρεμα κάτω από φράκτες και θάμνους, απαιτείται ευθύγραμμος άξονας.

Κοπή γκαζόν από άνδρα

Δυνατότητα προσαρμογής αξεσουάρ

Καλό είναι το χορτοκοπτικό να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής διαφόρων αξεσουάρ, ώστε να μετατραπεί σε ένα πολυχρηστικό μηχάνημα για τον κήπο. Τέτοιου είδους αξεσουάρ είναι το ψαλίδι, ο φυσητήρας, το αλυσοπρίονο και η σκούπα.

Ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα;

Ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους, όταν αγοράζουν μηχανήματα κήπου, είναι αν θα πρέπει να προτιμήσουν τα ηλεκτρικά ή τα βενζινοκίνητα. Γενικά, όσα έχουν κινητήρα βενζίνης είναι πιο αποδοτικά, με μεγαλύτερη ισχύ και ταχύτητα, κάτι που βοηθάει, ώστε να μην σπάει η μεσινέζα. Από την άλλη, είναι πιο βαριά και κάνουν θόρυβο. Τα ηλεκτρικά χορτοκοπτικά λειτουργούν είτε με ρεύμα είτε με μπαταρία. Στην πρώτη περίπτωση, έχουν περιορισμό στο εύρος κίνησης ή θα πρέπει να έχετε μια μεγάλη μπαλαντέζα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην άνεση της εργασίας. Τα χορτοκοπτικά μπαταρίας είναι αυτόνομα, όμως θα πρέπει να ελέγξετε πόσες ώρες διαρκούν, ενώ μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια χρήσης τους με μπαταρία πλάτης. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών χορτοκοπτικών είναι ότι είναι αθόρυβα και δεν προκαλούν δονήσεις, άρα η εργασία γίνεται πιο άνετα. Αν είστε ερασιτέχνης και η έκταση που θα κουρέψετε είναι μικρή, μπορείτε άνετα να τα προτιμήσετε.

Εύκολη έναρξη και τερματισμός του κινητήρα

Αν επιλέξετε χορτοκοπτικά με κινητήρα, θα πρέπει να προσέξετε, ώστε αυτά να ξεκινούν αλλά και να τερματίζονται εύκολα και με ασφάλεια. Επιπλέον, ο μοχλός γκαζιού θα πρέπει να έχει εύκολο σύστημα ελέγχου, συνήθως στον αντίχειρα.

Μειωμένες δονήσεις

Αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε το χορτοκοπτικό για πολλή ώρα, είναι πολύ βασικό να διαλέξετε ένα μηχάνημα που παράγει μειωμένες δονήσεις για μεγαλύτερη άνεση. Καλό είναι, λοιπόν, να μάθετε πώς ακριβώς μεταδίδεται η κίνηση και τι στήριξη έχει ο άξονας, ώστε να μη μεταδίδει τους κραδασμούς. Πολλά χορτοκοπτικά έχουν αντιδονητικό σύστημα στο σωλήνα και αποσβεστήρες κραδασμών, για να εξαλείφουν πρακτικά την οποιαδήποτε δόνηση.

Κοπή γκαζόν από άνδρα, όψη από ψηλά

5 tips για αγορές