Άντρας με λάπτοπ και τα παπούτσια στο γραφείο

5 λόγοι που καθιστούν απαραίτητα τα σαμπό και τα παπούτσια εργασίας

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τα παπούτσια εργασίας διατίθενται σε μια σειρά διαφορετικών ειδών που τα καθιστούν κατάλληλα για πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας ανάλογα με το υλικό τους και το σχέδιό τους. Από τα σαμπό μέχρι τις μπότες ασφαλείας, οι απαιτήσεις σε κάθε εργασιακό χώρο είναι διαφορετικές. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι όλα τα παπούτσια εργασίας παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν απαραίτητα σε πολλών ειδών εργασίες. Γι’ αυτό το λόγο, οι εργοδότες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προνοητικοί, ώστε να προμηθεύουν το ανθρώπινο δυναμικό τους με τα κατάλληλα παπούτσια για κάθε είδος εργασίας.

Προστασία από πτώση αντικειμένων

Στα πολυάσχολα και πολυπληθή περιβάλλοντα, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι όχι μόνο να φορούν προστατευτικά ρούχα, αλλά και τα πόδια τους να προστατεύονται από πιθανούς τραυματισμούς. Η μετακίνηση και ανύψωση βαρέων αντικειμένων ενέχει τον κίνδυνο πτώσης τους στα πόδια των εργαζομένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ακόμα και τα πιο απλά παπούτσια εργασίας, όπως τα σαμπό, έχουν ενισχυμένα στρώματα στα δάχτυλα των ποδιών, ώστε να προλαμβάνουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Φθαρμένα καφέ παπούτσια τύπου μποτάκι

Αποτροπή πτώσεων και γλιστρήματος

Γλιστρήματα και πτώσεις μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι φορούν συμβατικά παπούτσια. Ειδικά, όμως, σε ορισμένα μέρη, όπως τα νοσοκομεία, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ αυξημένος. Όλα τα παπούτσια εργασίας διαθέτουν αντιολισθητικό πάτο και προσφέρουν την κατάλληλη πρόσφυση στο πέλμα, ώστε το περπάτημα να είναι πιο σταθερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους εργάζονται σε σκάλες στον κατασκευαστικό κλάδο ή σε ανώμαλες επιφάνειες.

Λιγότερη καταπόνηση των μυών

Τα παπούτσια εργασίας και τα σαμπό όχι μόνο προστατεύουν τον εργαζόμενο από ανεπιθύμητες πτώσεις ή τραυματισμούς, αλλά μπορούν επίσης να αποτρέψουν την καταπόνηση των μυών. Τα ανατομικά παπούτσια υποστηρίζουν όλο το πόδι και τις αρθρώσεις, συμβάλλοντας στην καλύτερη στάση του σώματος και μειώνοντας τον πόνο στην πλάτη, τα γόνατα και τον αυχένα.

Άνδρας ανεβαίνει σκαλιά με αθλητικά παπούτσια

Προστασία στους εξωτερικούς χώρους

Όταν το προσωπικό εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, όπως στον κλάδο των κατασκευών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των αεροδρομίων, είναι ζωτικής σημασίας τα παπούτσια τους να προσφέρουν προστασία από τη βροχή, το χιόνι και το υπερβολικό κρύο. Τα παπούτσια πρέπει να είναι καλά μονωμένα και αδιάβροχα, ώστε να αποτρέπονται κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα κυκλοφορίας.

Προστασία από ηλεκτροπληξία

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι προφανώς ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου σε πολλούς χώρους εργασίας, και παρόλο που εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας, είναι ζωτικής σημασίας οι εργαζόμενοι να φορούν τα σωστά παπούτσια ασφαλείας. Αυτά πρέπει να κατασκευάζονται από μη αγώγιμα υλικά, όπως δέρμα ή καουτσούκ, ώστε να αποφεύγονται οι πιθανότητες ηλεκτροπληξίας. Επίσης, αν οι υπάλληλοι εργάζονται σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει πιθανότητα συσσώρευσης στατικού ηλεκτρισμού, τότε συνιστώνται επίσης αντιστατικά παπούτσια.

5 tips για αγορές, 5 tips για την υγεία