Γυναίκα σεφ στη κουζίνα

5 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ρούχα εργασίας

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να φοράμε στην εργασία μας ό,τι ρούχα θέλουμε. Τι γίνεται, όμως, με άλλα επαγγέλματα; Με τους γιατρούς, τους σεφ ή τους χειριστές μηχανημάτων, οι οποίοι σε καθημερινό επίπεδο πρέπει να φορούν ρούχα που τους προστατεύουν και τους διευκολύνουν στην εργασία τους; Τα ρούχα εργασίας είναι απαραίτητα για εργαζομένους, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με επικίνδυνα υγρά και αέρια, υψηλές θερμοκρασίες, σωματικά υγρά και εργασιακό περιβάλλον με ακαθαρσία, οπότε είναι σημαντικό να φορούν στολές που θα τους κάνουν να νιώθουν άνετα και να μπορούν να δουλέψουν απερίσπαστοι.

Αν, λοιπόν, βρίσκεστε στη διαδικασία να αγοράσετε ρούχα για την εργασία σας, τότε θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα είναι ίσως το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα ρούχο, το οποίο είναι προορισμένο να φοριέται καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες. Τα ιδανικά υφάσματα είναι το βαμβάκι σε συνδυασμό με πολυεστέρα, ώστε το ρούχο να είναι ελαφρύ, να αναπνέει αλλά και να είναι στιβαρό και ελαστικό σε κάθε χρήση.

Άνδρας σε μαύρη ποδιά σεφ πιάνει κρέας

Εύκολο καθάρισμα

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που φορά κανείς ρούχα εργασίας είναι ότι δε θέλει να φέρνει σε επαφή τα κανονικά του ρούχα με βρομιές που έχει το εργασιακό περιβάλλον. Έτσι, οι στολές και τα ρούχα αυτά πρέπει να έχουν ως χαρακτηριστικό τους τον εύκολο καθαρισμό. Να αντέχουν δηλαδή σε υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο και να μη λεκιάζουν εύκολα. Πολλά ρούχα εργασίας διαθέτουν ειδικά υλικά που τα αδιαβροχοποιούν και έτσι δεν τους επιτρέπουν να λεκιάσουν.

Μάγειρας και ζυμαρικά στον αέρα

Άνεση

Η άνεση είναι ένας ακόμα λόγος που πολλοί επαγγελματίες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πολύωρη ορθοστασία, χρειάζονται ειδικά ρούχα για την εργασία τους. Η άνεση κρίνεται στα λάστιχα, τα οποία πρέπει να είναι σφιχτά, αλλά ταυτόχρονα φαρδιά, ώστε να μην πιέζουν πολύ την κοιλιά, αλλά και στα μανίκια, τα οποία δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στενά, αλλά ούτε και πολύ χαλαρά.

Ποδιά σεφ σε γυναίκα επάνω από ωμό κρέας

Προστασία

Κάθε επάγγελμα έχει τις δικές του ανάγκες προστασίας. Στους γιατρούς, είναι σημαντικό τα ρούχα να προστατεύουν το δέρμα τους, από τα σωματικά υγρά, ώστε να είναι σχετικά καλυμμένοι από τα μικρόβια. Στους μάγειρες, τα ρούχα εργασίας πρέπει να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και να μην πιάνουν φωτιά, καθώς και να προστατεύουν το δέρμα από εγκαύματα, αν πέσει πάνω τους καυτό λάδι ή καυτό νερό.

Φωτιά σε κουζίνα

Χαμηλή τιμή

Σίγουρα, η τιμή δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κανείς, μιας και το ζητούμενο είναι να πρόκειται για ένα ποιοτικό ρούχο. Όμως, από την άλλη, τα ρούχα εργασίας καλό είναι να αντικαθίστανται συχνά στην παραμικρή φθορά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εργαζόμενο. Έτσι, το να είναι σε προσιτή τιμή βοηθάει σε αυτή τη λογική και εξασφαλίζει την ασφαλή ένδυσή του.

Κουμπαράς γουρούνι σε άμμο

5 tips για αγορές