μοντερνα χαλια

Μοντέρνα χαλιά: Οι 5 κανόνες για αρμονική διακόσμηση

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι μοκέτες έχουν επανέλθει στη μόδα και δεν είναι λίγα σπίτια που τις επιλέγουν για την ασφάλεια στις πτώσεις και την ηχομόνωση που παρέχουν. Αν το σπίτι, στο οποίο μένετε, έχει ήδη μοκέτα, μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε από πάνω της τα αγαπημένα σας χαλιά;

Σίγουρα, το στρώσιμο των χαλιών δεν είναι απαραίτητο, αφού θα απολαμβάνετε ήδη τη ζεστασιά και τη θαλπωρή και χωρίς αυτά. Όμως, τα μοντέρνα χαλιά που έχουν ουδέτερα χρώματα και ήπια μοτίβα μπορούν να ταιριάξουν εξαιρετικά πάνω από τη μοκέτα. Έτσι, θα μεταμορφώσουν το δωμάτιο, με τρόπο που δεν απαιτεί συνολική ανακαίνιση, ενώ παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να καλύψετε κάποια σημεία της μοκέτας που ενδεχομένως να έχουν λεκέδες ή να μην είναι τόσο περιποιημένα. Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε;

Η υφή είναι το κλειδί

μοντερνα χαλια υφη

Ο βασικός κανόνας όταν βάζετε χαλί πάνω από τη μοκέτα είναι να διαφοροποιηθεί η υφή. Αν η μοκέτα έχει κοντή και πυκνή υφή, καλό είναι να διαλέξετε από πάνω της ένα χαλί με πλούσια και απαλή υφή, για να κάνει αντίθεση. Αντίστοιχα, εάν έχετε εγκατεστημένη μια πλούσια και πολυτελή μοκέτα, τότε θα πρέπει να της εφαρμόσετε ένα απλό χαλί με κοντή ύφανση, για να την πλαισιώσει ιδανικά.

Το μέγεθος μετράει

μοντερνα χαλια μεγεθος

Ένα μικρό χαλί που χάνεται στη μέση ενός χώρου χωρίς να αγγίζει τα έπιπλα φαίνεται παράξενο και φθηνό. Το χαλί πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος, δηλαδή να καλύπτει περίπου τα 2/3 του δωματίου και να φτάνει στα όρια των επίπλων, αλλά χωρίς να τα υπερβαίνει. Αυτός ο κανόνας ισχύει πάντα, είτε κάτω από το χαλί είναι σκληρό δάπεδο είτε μοκέτα.

Χρώματα

χαλια χρωματιστα

Όταν το χαλί πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πάνω από μια μοκέτα, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα του συμπληρώνει το χρώμα της. Πολλές φορές, όταν νοικιάζουμε ένα σπίτι, μπορεί απλά να μην αντέχουμε το χρώμα της μοκέτας και να μη μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, οπότε επιλέγουμε να βάλουμε από πάνω της ένα οποιοδήποτε χαλί, απλά για να την κρύψει. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι ακόμα χειρότερο, αν τα χρώματα δεν είναι συμπληρωματικά. Συμπληρωματικά σημαίνει να κάνουν μεν αντίθεση, για να μην είναι μονότονος ο συνδυασμός, αλλά να είναι σε συναφείς μεταξύ τους αποχρώσεις.

Ένα μοτίβο κάθε φορά

μοντερνα χαλια μοτιβο

Σε γενικές γραμμές, όταν τοποθετείτε ένα χαλί πάνω από μια μοκέτα, τα μοτίβα δεν αναμιγνύονται καλά. Γι’ αυτό το λόγο, προτείνουμε τα μοντέρνα χαλιά πάνω από μονόχρωμες μοκέτες, καθώς είναι η πιο ασφαλής επιλογή, για να μην προκύψει ένα υπερβολικό αποτέλεσμα που θα δείχνει βαρύ και αταίριαστο.

Σταθερότητα

σταθεροτητα στα χαλια

Και ένα πρακτικό ζήτημα: Όταν βάζετε ένα χαλί πάνω από τη μοκέτα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το χαλί είναι σταθερό πάνω στη μοκέτα, για να μην υπάρξει κίνδυνος πτώσης. Αν το χαλί δεν έχει αντιολισθητικό πάτο, καλό είναι να του προσθέσετε. Τα χαλιά δεν γλιστρούν μόνο πάνω στο σκληρό δάπεδο, αλλά και στη μοκέτα, όσο και αν ακούγεται περίεργο!

5 tips για το σπίτι