διαδρομος γυμναστικης

Διάδρομοι γυμναστικής: οι 5 χειρότερες συνήθειες που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι διάδρομοι γυμναστικής συγκεντρώνουν δύο ακαταμάχητα χαρακτηριστικά. Είναι τα πιο αποδοτικά όργανα για καρδιοαναπνευστική άσκηση και καύση θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ βολικοί. Κυριολεκτικά, παντού χωράει ένας διάδρομος για τρέξιμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι διάδρομοι είναι τόσο δημοφιλείς και τους βλέπουμε παντού, από το πιο μικρό σπίτι μέχρι τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, μάλιστα, ο διάδρομος γυμναστικής μας δίνει τη δυνατότητα να γυμναστούμε από την ασφάλεια του σπιτιού μας χωρίς να χρειάζεται να διακινδυνεύσουμε το τρέξιμο σε ένα πολυσύχναστο πάρκο με εκατοντάδες άλλους δρομείς σε κοντινή απόσταση.

Ωστόσο, οι διάδρομοι μπορεί να φαίνονται, όμως δεν είναι τόσο απλά όργανα. Το να ανέβουμε απλώς πάνω και να πατήσουμε το κουμπί της έναρξης κρύβει κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Σας συνιστούμε, λοιπόν, να αποφύγετε τις ακόλουθες κακές συνήθειες, για να απολαύσετε αυτή την τόσο καλή συνήθεια με τον πιο αποδοτικό και ασφαλή τρόπο.

1. Δεν κάνετε προθέρμανση

Υπάρχει ο μύθος ότι το χαλαρό τρέξιμο δεν απαιτεί προθέρμανση, αφού δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα, οπότε μπορείτε να ανέβετε αμέσως στο διάδρομο και να αρχίσετε την προπόνηση. Όμως, προθέρμανση χρειάζεται πάντα όταν κάνουμε άσκηση, πόσο μάλιστα κάποια τόσο έντονη. Ξεκινήστε με stretching και ύστερα για πέντε λεπτά περπατήστε στο διάδρομο, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα για την αποτελεσματική καύση λίπους.

διαδρομος γυμναστικης

2. Δεν κάνετε αποθεραπεία

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αποθεραπεία με το πέρας της άσκησης. Οι περισσότεροι διάδρομοι γυμναστικής έχουν αυτόματο πρόγραμμα, το οποίο δεν σταματά απότομα όταν τελειώσετε την άσκηση, αλλά κάνει cooling down. Μην το σταματάτε απότομα, άλλωστε διαρκεί μόνο 30 δευτερόλεπτα!

διαδρομος γυμναστικης

3. Κρατάτε τις λαβές

Οι λαβές στο διάδρομο υπάρχουν, για να πιαστείτε αν συμβεί κάτι ξαφνικό ή αν δε νιώθετε καθόλου σίγουροι, ειδικά αν είστε αρχάριοι. Αν, όμως, πιάνεστε συνεχώς από αυτές, κάνετε πολλαπλό κακό. Αφενός καίτε πολύ λιγότερες θερμίδες, επειδή καταβάλλετε λιγότερη προσπάθεια και αφετέρου αποκτάτε κακή στάση σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στην πλάτη και τον αυχένα.

διαδρομος γυμναστικης

4. Εφαρμόζετε μεγάλη κλίση

Η αυξημένη κλίση στο διάδρομο είναι ένας καλός τρόπος να τονώσετε τους γλουτούς σας και να κάψετε περισσότερο λίπος, ενώ χρησιμοποιείται και στη διαλειμματική προπόνηση, για να βελτιώσετε την αντοχή σας. Όμως, αυτό δεν είναι πανάκεια. Το να εφαρμόζετε πολύ μεγάλη κλίση κρύβει κινδύνους, αφού σας υποχρεώνει να βάζετε ένταση στην πλάτη, κάθε φορά που σπρώχνετε, για να κινηθείτε προς τα εμπρός. Επιπλέον, η μεγάλη κλίση μαζί με την υψηλή ταχύτητα είναι πολύ επικίνδυνη, για να πέσετε ξαφνικά από το διάδρομο.

διαδρομος γυμναστικης

5. Ανεβάζετε υπερβολικά υψηλούς σφυγμούς

Το να ανεβάζετε υψηλούς σφυγμούς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνετε καλό στο σώμα σας. Για την ακρίβεια, πρέπει να διατηρείτε τους σφυγμούς περίπου στο 85% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού, τον οποίο μπορείτε να βρείτε αν από το 220 αφαιρέσετε την ηλικία σας. Δηλαδή ένας άνδρας 30 χρονών έχει μέγιστο καρδιακό ρυθμό 190, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάει στο τρέξιμο τους 160 σφυγμούς. Διαφορετικά, επιβαρύνει την καρδιά του με μη υγιή τρόπο.

5 tips για την υγεία