ανακτηση δεδομενων ssd

Ανάκτηση δεδομένων από SSD: Πώς θα την πετύχετε σε μόνο 5 βήματα

   Ανάγνωση: 2 λεπτά

Στην ανάκτηση δεδομένων παίζει μεγάλο ρόλο ο τύπος του σκληρού δίσκου που έχει ο υπολογιστής, δηλαδή αν είναι SSD ή HDD. Στους HDD, η επαναφορά διαγραμμένων αρχείων είναι πιο εύκολη, επειδή τα αρχεία όταν διαγράφονται παραμένουν σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, μέχρι κάποιο νέο αρχείο να εγγραφεί από πάνω τους. Αντίθετα, οι δίσκοι SSD, επειδή θέλουν να έχουν καλύτερη απόδοση και γρηγορότερη ταχύτητα, διαγράφουν οριστικά τα δεδομένα, οπότε η ανάκτηση δεδομένων από SSD είναι αρκετά δυσκολότερη.

Είναι δυνατή η επαναφορά αρχείων από SSD;

Ναι, η ανάκτηση δεδομένων από SSD είναι δυνατή, όμως προηγουμένως πρέπει να έχετε κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Η ανάκτηση αρχείων από SSD γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο HDD, επειδή οι SSD χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται TRIM.

συνδεση ssd

Σύνδεση του SSD στον υπολογιστή

Μπορείτε να τον συνδέσετε είτε σαν εξωτερικός δίσκος με την χρήση ειδικής θήκης USB ή να τον συνδέσετε απευθείας πάνω στην μητρική με χρήση

εξωτερικη θηκη ssd

Απενεργοποίηση του TRIM

Λόγω του TRIM, όταν ένα αρχείο διαγράφεται από δίσκο SSD, το λειτουργικό σύστημα διαγράφει επίσης το index του που είναι απαραίτητο για την ανάκτηση δεδομένων. Έτσι, η ανάκτηση δεδομένων γίνεται σχεδόν αδύνατη όταν είναι ενεργοποιημένο το TRIM. Εάν θέλετε να μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία σας από SSD, αν ποτέ συμβεί κάποιο ατύχημα, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το TRIM είναι απενεργοποιημένο. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

  1. Εκκινήστε τη γραμμή εντολών (Command Prompt) στα Windows.
  2. Εισαγάγετε αυτήν την εντολή: “fsutil behavior query disabledeletenotify” και πατήστε Enter. Το TRIM είναι απενεργοποιημένο εάν το αποτέλεσμα είναι DisableDeleteNotify = 1.

 

Ανάκτηση δεδομένων από SSD με τον πιο απλό τρόπο

  1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα data recovery, όπως το Recuva ή το Data Recovery. Ανοίξτε το και επιλέξτε το δίσκο, από τον οποίο θέλετε να ανακτήσετε δεδομένα.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη σάρωση στο δίσκο.
  3. Μετά το scan, θα εμφανιστεί μια λίστα με ανακτήσιμα αρχεία. Από αυτήν τη λίστα, επιλέξτε αυτά τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε και κάντε κλικ στο κουμπί Ανάκτηση για να συνεχίσετε.

Έτσι, έχοντας προνοήσει, για να κάνετε το πρώτο βήμα πριν χρειαστεί η επαναφορά, απενεργοποιώντας τη λειτουργία TRIM, είστε έτοιμοι για πιθανό πρόβλημα στο μέλλον. Όταν και αν αυτό εμφανιστεί, με 3 ακόμα πολύ απλά βήματα θα καταφέρετε να σώσετε τα αρχεία σας.

Φυσικά, η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα τόσο απλή. Αν ο λόγος, για τον οποίο το αρχείο δεν είναι προσβάσιμο, δεν έχει να κάνει με το software, όπως κατά λάθος διαγραφή ή format, αλλά πρόκειται για απώλεια δεδομένων λόγω προβλήματος στα μηχανικά μέρη του δίσκου, για παράδειγμα από πτώση ή υγρασία, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς στο data recovery όπως είναι η Datalabs, οι οποίοι με εξειδικευμένο εξοπλισμό θα προσπαθήσουν να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από τα αρχεία σας.

5 tips τεχνολογίας