καρδιακά προβλήματα Covid 19

Κορωνοϊός και καρδιακά προβλήματα: Πώς συνδέονται & πώς να τα αποφύγουμε

Ήδη από νωρίς στην πανδημία του Covid-19, οι επιδημιολόγοι έκαναν μια εντυπωσιακή παρατήρηση. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να καταλήξουν με σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός συνδέεται με τα καρδιακά προβλήματα με σχέση τόσο αιτίου όσο και αιτιατού. Με λίγα λόγια, τα καρδιακά προβλήματα αποτελούν υποκείμενο νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτερη νόσηση ή θάνατο από τον ιό, αλλά επίσης ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα που γίνονται φανερά μετά την ανάρρωση.

κορονοιός καρδιακά προβλήματα

Τα καρδιακά προβλήματα ως υποκείμενο νόσημα

Ορισμένα καρδιακά προβλήματα, όπως οι φραγμένες αρτηρίες, αποδυναμώνουν την ικανότητα του σώματος να επιβιώσει σε αυτόν τον αγώνα της ασθένειας. Ένα άτομο με μια ευάλωτη καρδιά είναι πιο πιθανό να υποκύψει στις επιπτώσεις του πυρετού, των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου, στην ασταθή πίεση αίματος και στις διαταραχές θρόμβωσης του αίματος.

Μια δεύτερη εξήγηση, σύμφωνα με την οποία τα καρδιολογικά προβλήματα δημιουργούν φτωχή πρόγνωση της ασθένειας, σχετίζεται με την κακή υποκείμενη μεταβολική υγεία, η οποία είναι πιο κοινή σε όσους έχουν καρδιακή νόσο. Η κακή μεταβολική υγεία εμφανίζεται σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία, όπου ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι αυξημένος.

Πώς ο Covid-19 προκαλεί βλάβη στην καρδιά;

Ο κορωνοϊός μπορεί να βλάψει την καρδιά με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ο ιός μπορεί να εισβάλει απευθείας στον καρδιακό μυ και να βλάψει έμμεσα την καρδιά διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ της παροχής οξυγόνου και των αναγκών σε αυτό.

Η βλάβη στην καρδιά, η οποία μπορεί να μετρηθεί με αυξημένα επίπεδα του ενζύμου τροπονίνης στην κυκλοφορία του αίματος, έχει ανιχνευθεί σε περίπου 25% των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή ασθένεια Covid-19. Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου το ένα τρίτο έχει προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, στη σοβαρή μορφή της Covid-19 απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος φλεγμονώδη μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές μπορεί να βλάψουν διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Η φλεγμονή του καρδιακού μυός, που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, συνήθως συμβαίνει μόνο σε ασθενείς με σοβαρή ασθένεια Covid-19. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκύψει από την άμεση εισβολή του ιού στην καρδιά, ή συχνότερα από τη φλεγμονή που προκαλείται από την καταιγίδα κυτοκινών. Όταν συμβεί αυτό, η καρδιά μπορεί να διευρυνθεί και να αποδυναμωθεί, οδηγώντας σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και υγρό στους πνεύμονες. Ενώ αυτή η σοβαρή μορφή μυοκαρδίτιδας είναι σπάνια, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ηπιότερη μορφή καρδιακής φλεγμονής μπορεί να είναι πολύ πιο κοινή από ό, τι θεωρούσαν οι γιατροί.

Η βλάβη της καρδιάς προκαλείται επίσης από καρδιακή προσβολή που προκύπτει από το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος σε μια ευάλωτη καρδιακή αρτηρία, εμποδίζοντας την παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Η φλεγμονή που σχετίζεται με τον Covid 19 αυξάνει τον κίνδυνο αυτού του τύπου καρδιακής προσβολής ενεργοποιώντας το σύστημα πήξης του σώματος.

Σωστή πρόληψη

Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα που υιοθετούν έναν υγιή τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα τους εναντίον της ασθένειας. Εκτός από τα κατάλληλα μέσα προστασίας ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με άφθονη σωματική δραστηριότητα και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

 Πηγή: Μάντζαρης

5 tips για την υγεία